Tesla får tillstånd att tjuvstarta tillverkningen vid Giga Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 jan 2022

När som helst väntas de sista tillstånden för att starta produktionen av Model Y i Teslas färdiga fabrik utanför Berlin till slut komma in. Ursprungligen var produktionsstarten planerad till mitten av förra året, men nu ser det alltså ut som att de första europeisktillverkade Model Y istället kommer börja levereras till kunder nu i vår.

Men redan tidigare har det kommit flera rykten och att rapporter om att det tillverkas bilar i fabriken i liten skala. Bilder på Model Y på fabriksområdet och lastade på lastbilar på väg därifrån har spridits av användare på Twitter.

Nu har Tesla också fått ett officiellt tillstånd för att tjuvstarta tillverkningen. Med det kan får de tillverka 2 000 exemplar av karosser till Model Y redan nu. Vad som kanske låter som en dålig tröst för Tesla som otåligt väntar på att dra igång fabriken där det planeras en årsproduktion på 500 000 bilar per år kan ändå vara till stor hjälp inför den officiella starten.

Vid tillverkningen av de 2 000 karosserna kan maskiner justeras och medarbetare skolas in.

Det är också något som kan behövas. Redan tidigare hade Tesla fått tillstånd att tillverka 250 karosser som inte uppfyllde de krav som Tesla föreställt sig gällande effektivitet. Nu planeras en tillverkning på 500 karosser i veckan för att finjustera arbetsmomenten.

Just effektivitet ska vara något där Tesla med sin fabrik vill uppnå nya milstolpar och tillverka en Model Y på endast tio timmar. Det är bland annat möjligt tack vare att Tesla där använder sig av världens största press med ett tryck på 6 100 ton som kan gjuta bilens underred i ett stycke.

Som jämförelse behöver Volkswagen 30 timmar för att tillverka en av sina bilar i ID-familjen. Volkswagenkoncernens chef Herbert Diess har därför krävt mer effektivitet i deras fabriker och sagt att 30 000 jobb annars hotas – något som lett till en infekterad konflikt med Volkswagens mäktiga arbetsråd.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: