Tesla: Full Self Drive kommer till Europa nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 sep 2024

Teslas system för självkörning Full Self Drive kan sedan ganska lång tid betatestas av privatpersoner på amerikanska vägar. Att det även ska lanseras på andra marknader har Tesla varit tydliga med och nu anges en mer exakt tidsplan för när det uppges komma till Europa. På plattformen X skriver Tesla att Full Self Drive införs i Europa under årets första kvartal 2025.

Förutsatt att myndigheter tillåter tekniken. Några detaljer kring hur läget ser ut kring den saken presenteras inte. Det samma gäller vilken nivå av självkörning enligt skalan 1 till 5 som det handlar om. Flera bilar på marknaden har idag nivå 2, vilket betyder att föraren alltid måste ha händerna på ratten och vara redo att gripa in.

I Tyskland har BMW och Mercedes fått tillåtelse att köra bilar med nivå 3 på vissa vägar. Med det behöver föraren inte hålla vägen under uppsikt hela tiden, men vara redo att gripa in vid behov. I praktiken handlar det om system som kan användas vid trafikstockning på motorväg i hastigheter på upp till 60 km/h.

I våras visade Tesla upp sitt system för självkörning för olika europeiska myndigheter. En på plats var Rikard Fredriksson från Trafikverket. Efter presentationen skrev han på LinkedIn ”Idag fick jag en demonstration av Full Self Drive i ett Tesla-testfordon på tyska vägar. Imponerande smidig och naturlig körning.”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: