Tesla köper utrustning för egen batteritillverkning

Lotta Hedin

Lotta Hedin

5 okt 2020

Starten för Teslas egna storskaliga tillverkning av battericeller ser ut att komma allt närmare. Det sydkoreanska industriföretaget Hanwha har bekräftat för The Korea Times att man slutit avtal med Tesla om att förse dem med utrustning för batteritillverkning.

Uppgifter har under en längre tid läckt ut om Teslas hemliga projekt Roadrunner, där företaget har som mål att tillverka egna batterier till en kostnad på under 100 dollar per kWh.

Tesla har sedan länge haft ett samarbete med Panasonic när det gäller batteritillverkning, men nu är företaget av allt att döma på väg i en ny riktning.

Detaljerna kring den egna batteritillverkningen väntas presenteras av Tesla på företagets Battery Day under tredje veckan i maj. Dagen skulle egentligen ägt rum redan i april men blev uppskjuten på grund av coronapandemin.

I förra veckan, i samband med Teslas senaste investerarkonferens, sa Teslas vd Elon Musk att batteridagen kommer bli ”en av de mest spännade dagarna i Teslas historia.”

Musk hintade också om att Teslas kommande fabriker kommer bli ”terafactories”. Det skulle kunna innebära att man ämnar presentera nya anläggningar som ska producera över en terawattimmar battericeller.

Tesla har sedan en lång tid tillbaka visat tecken på att de ämnat satsa på en egen batteriproduktion.

Förra året köpte Tesla upp företaget Maxwell, som utvecklat batteriteknik med torr elekrolyt, en teknik som möjliggör för Tesla att producera billigare celler med högre energidensitet.

I februari rapporterade Electrek att Tesla etablerade en pilotanläggning för batteriproduktion vid Teslafabriken i Fremont, USA.

Elon Musk har med andra ord bråda dagar, inte minst med tanke på att han just blivit pappa för sjunde gången. Musk och popstjärnan Grimes fick sitt första barn i måndags. Musk har tidigare blivit pappa till sex pojkar med sin exfru Justine Wilson. Det första av deras barn avled.

Den här gången blev det också en pojke, avslöjar Musk på Twitter. Där har han även delat en bild:

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: