Tesla levererade färre bilar än väntat under första kvartalet

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 apr 2024

Vi har närmast vant oss vid nya rekord när det är dags för Tesla att presentera kvartalssiffror. Men när produktions- och leveranssiffrorna för årets första tre nu släpps visar de på lägre antal jämfört med föregående kvartal.

Totalt 433.371 bilar byggde Tesla mellan januari och sista mars i år. Under det sista kvartalet förra året byggdes det 494.989 bilar. Just på grund av att vi vant oss vid ständigt nya rekord kan det vara på sin plats att påpeka att även om det rör sig om drygt 60.000 färre tillverkade bilar är produktionssiffrorna för årets första kvartal det fjärde bästa för Tesla.

Teslas fabrik utanför Berlin stoppade tillverkningen två gånger under årets första kvartal.

Tesla påpekar också att företaget hade en del produktionsproblem vid fabriken i Tyskland under årets första tre månader. Efter att först ha infört ett planerat stopp på två veckor på grund av komponentbrist till följd av logistikproblem orsakade av oroligheterna i Röda havet tvingades fabriken stå still under ytterligare en veckas tid i mars. Orsaken till det var en anlagd brand vid en transformatorstation. Det och att fabriken i amerikanska Freemont ställts om för att bygga uppdaterade Model 3 anger Tesla som orsaker till den minskade tillverkningen.

Inför slutet av förra året spekulerades det kring om kinesiska BYD skulle gå om Tesla som världens största tillverkare av elbilar. Under förra årets sista kvartal levererade BYD också fler elbilar, 526.409 totalt mot 494.989 för Tesla. Men sett till hela 2023 var det fortfarande Tesla som kunde behålla förstaplatsen med 1,81 miljoner levererade elbilar jämfört med 1,6 miljoner elbilar från BYD.

Under årets första kvartal var det återigen Tesla som stod för flest levererade elbilar med 386.810 exemplar. Det var visserligen färre än vad analytiker räknat med, men fler än de 300.114 som BYD levererade. Ett frågetecken hos Tesla är ändå det förhållandevis stora glappet mellan tillverkade och levererade bilar under årets första tre månader. Majoriteten av både tillverkade och levererade bilar var som vanligt Model 3 och Model Y, som Tesla redovisar tillsammans. Totalt tillverkades 412.376 exemplar varav 369.783 levererades.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: