Tesla större än GM och Ford

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

9 jan 2020

Teslas börsvärde passerade på onsdagen det samlade värdet för två av bilbranschens giganter. Detta då aktiekursen fått sig en rejäl skjuts efter att vd:n Elon Musk presenterade sina senaste planer för Kina.

Elbilstillverkaren har nu ett marknadsvärde på 88 miljarder dollar efter att aktien stigit med 4,9 procent under dagen. Vid New York-börsens stängning hade kursen passerat 492 dollar – nästan dubbelt så mycket som i höstas.

Gigafactory 3, företagets fabrik i kinesiska Shanghai, har precis dragit i gång serieproduktionen av bilar – bara ett år efter att den gigantiska anläggningen började byggas.

De första bilarna levererades precis innan årsskiftet och då bara till anställda. Sedan dess har produktionstakten ökat dramatiskt och uppgår nu till fler än 1 000 exemplar i veckan av Model 3.

Företaget ska också producera den kommande Model Y i Shanghai. Under tisdagens officiella invigning av fabriken meddelade Elon Musk också att Kina-teamet ska utveckla en ny modell som ska säljas både i Kina och gå på export.

Allt sammantaget är det kanske inte så konstigt att han dansade in på scenen, men risken är stor för många sömnlösa nätter framöver – och inte sådana förorsakade av strul i produktionen.

Planerna på Gigafactory 4 har stött på ett hinder. Platsen utanför Berlin där fabriken ska byggas är hemvist till ett gäng fladdermöss, vilket Berliner Zeitung rapporterar har satt käppar i hjulen.

Fladdermössen övervintrar i det skogsparti som måste fällas för att ge plats för bygget och de får absolut inte störas under denna tid på året.

Elon Musk verkar dessutom än en gång bli småbarnsfar. Hans flickvän Grimes har i alla fall lagt upp en bild på sin putande mage på Instagram.

Huruvida den senaste händelseutvecklingen kommer att påverka aktiemarknadens vårkänslor för Tesla negativt återstår att se, men mycket talar för att företaget kommer att visa sig vara lika stryktåligt som den senaste presenterade modellen Cybertruck.


Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!