Tesla trotsar coronaregler – öppnar Fremontfabriken

Lotta Hedin

Lotta Hedin

5 okt 2020

Tesla med vd Elon Musk i spetsen har den senaste tiden riktat allt högljuddare protester mot de lokala myndigheterna i Kalifornien och deras krav på att hålla fabriker stängda på grund av coronaviruset. Igår meddelade Musk på Twitter att Tesla nu tar saken i egna händer och sätter igång produktionen I Fremont, Kalifornien.

”Tesla startar återigen produktionen, i strid med reglerna i Alameda County. Jag kommer finnas vid produktionslinan tillsammans med alla andra. Om någon arresteras ber jag att det bara blir jag”, skrev Musk.

I förra veckan meddelade Kaliforniens guvernör att delstaten nu skulle börja öppna upp och släppa på restriktionerna. Men de lokala myndigheterna i Kaliforniens olika delar (counties) fick själva bestämma i vilken takt. Alameda County, där Fremont-fabriken ligger, ville inte låta Tesla öppna så snart som Elon Musk önskade.

Elon Musk svarade med att stämma Alameda County, och hotade även med att flytta hela produktionen från Kalifornien till Texas och Nevada.

Scott Haggerty, ordförande i kommunstyrelsen I Alameda County, berättade I helgen för New York Times att hälsomyndigheterna i kommunen och Teslas chefer arbetade tillsammans med att ta fram sätt för att kunna öppna fabriken, och att de var nära en överenskommelse om att öppna den 18 maj.

– Elon Visste det, men han ville öppna den 8 maj, sa Haggerty till New York Times.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!