Tesla vill borra efter vatten vid Giga Berlin – vill bygga en miljon bilar om året

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 dec 2022

Tesla har de senaste månaderna ökat produktionstakten vid sin europeiska fabrik utanför Berlin. För tillfället byggs 2 000 exemplar av elsuven Model Y i veckan, vilket utslaget på ett år blir omkring 100 000 bilar.

Fabrikens kapacitet är däremot 500 000 bilar om året, men inte heller det verkar räcka. Tidigare uppgifter om att Tesla vill höja årsproduktionen till en miljon bekräftas nu av lokala myndigheter.

Tesla har redan utökat den befintliga fabriken och väntas snart lämna in ansökningar till myndigheter om fortsatt expansion.

Utöver det vill Tesla genomföra provborrningar för att undersöka hur mycket grundvatten som faktiskt finns i området. Data över det som finns idag är gammal och Tesla verkar utgå från att det finns mer vatten än vad de nuvarande uppskattningarna visar. Tesla kommer därför också stå för kostnaderna för undersökningen som enligt tyska medier är en sjusiffrig summa – alltså minst omkring tio miljoner kronor.

Just mängden vatten som fabriken behöver var från början något som kritiserades av miljögrupper och lokalbefolkningen i regionen. Redan idag är mängden vatten som får användas delvis begränsad för de som bor där. Tesla har hela tiden hävdat att mängden vatten inte är något problem och har även gjort ändringar i produktionen för att minska förbrukningen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: