Tesla vill bygga 20 miljoner bilar om året 2030

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 mar 2023

Under natten sände Tesla presentationen för eventet Investor Day där tillverkaren berättade om planerna framåt. Konkreta detaljer kring nya modeller bjöds det inte på.

Men att de kommer står klart, för Tesla planerar att skala upp produktionen ordentligt. Efter att Tesla förra året för första gången lyckade knäcka miljonvallen med 1,37 miljoner levererade bilar är målet till år 2030 att producera 20 miljoner bilar årligen.

Enligt den globala produktionschefen Tom Zhu ligger kapaciteten idag på två miljoner bilar årligen. I framtiden ska det däremot rulla av en ny Tesla från bandet var 45:e sekund.

För att nå dit räknar Teslas finanschef Zach Kirkhorn med investeringar på svindlande 175 miljarder dollar, eller 1,8 biljoner kronor.

Rent konkret vill tesla öka produktionen genom optimerade tillverkningsmetoder och fler fabriker. Bland annat bekräftades planerna på en ny fabrik i Mexiko.

Mer effektiv tillverkning ska också leda till sänkta priser. Med plattformen för nästa generations elbilar vill Tesla sänka tillverkningskostnaden med hälften. Som exempel nämndes också arbetet med att utveckla en ny och billigare drivlina med en elmotor utan sällsynta jordarter.

Tesla vill också frångå dagens standard med ett 12-voltssystem för bilens elektronik och i stället använda ett 48-voltssystem. Också det är steg i effektiviseringen och jakten på att sänka kostnaden.  

Tillsammans ska förändringarna göra det möjligt att sälja en elbil med ett pris från 25 000 dollar, omkring 250 000 kronor.

Under Investor Day tog Tesla också ett större grepp med fokus på företagets verksamheter kring energiförsörjning. I Texas inleds bland annat ett försök med ett fast pris på 30 dollar i månaden som låter elbilsägare ladda hur mycket de vill på natten.

Förutom målet att bli världens största biltillverkare (Toyota byggde förra året 10,61 miljoner fordon) återupprepade Tesla visionen om att bli en drivande aktör i omställningen till grön energi.

– Jag vill att dagen i dag inte bara ska handla om investerare som äger Tesla-aktier, utan om alla som investerar i jorden, inledde Elon Musk eventet.

Energilösningar både för privatpersoner och företag är något vi alltså kan få se mer av från Tesla. Bland annat kan vi få se värmepumpar från Tesla i framtiden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: