Tesla vill bygga en miljon bilar om året vid Giga Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 nov 2022

Produktionstakten vid Teslas tyska fabrik utanför Berlin har börjat komma i gång. Efter en lite släpande start under våren steg produktionen under sommaren till 1 000 bilar i veckan.

Vid presentationen av de senaste kvartalssiffrorna i oktober fick vi också veta att Giga Berlin nu spottar ur sig 2 000 bilar i veckan.

Utslaget på ett år betyder det 104 000 bilar. Det är alltså ännu en bit kvar till den fulla årskapaciteten som är satt till 500 000 bilar.

Men också det är en siffra som Tesla vill öka. Tesla ska snart lägga fram planerna för en utökning av Giga Berlin. Redan nu står det klart att de innebär en årsproduktion på en miljon bilar.

Det framkommer i ett dokument från de lokala myndigheterna kring planering av personal inför nästa år.

I dokumentet står det att ”Företaget har också meddelat att det kommer att lämna in en ansökan om att utöka anläggningen i slutet av 2022, i kombination med en ytterligare ökning av kapaciteten från femhundratusen till över en miljon bilar per år.”

Företaget är i det här fallet alltså Tesla.

Vid uppförandet av de delar av fabriken som nu står klara kritiserade Tesla myndigheterna för att arbeta långsamt med att bearbeta och godkänna olika delar av projektet. Som resultat av det tilldelades fabriken officiellt bygglov först efter att den var färdig.

Om Tesla nu planerar att bygga en lika stor anläggning intill den redan befintliga kan de räkna med att den långsamma processen återupprepar sig. Enligt dokumentet råder det brist på personal som ska hantera ansökningar.

När den nya delen av fabriken väntas stå klar är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!