Elbilen logo Meny

Teslas superbatteri sägs lanseras redan i år

Det batteri med en livslängd på en miljon miles – alltså 1,6 miljoner kilometer – som Teslas vd Elon Musk för ett år sedan utlovade är på väg ut på marknaden senare i år eller i början av nästa.

Den nya batteritypen är ett samarbete mellan Tesla och den kinesiska tillverkaren CATL, rapporterar nyhetsbyrån Reuters som citerar icke namngivna källor. Först ut med den nya batteritypen blir Model 3 tillverkade i Kina.

Det nya batteriet ska dessutom vara så billigt att tillverka, under 100 dollar per kilowattimme, att kostnaden för att bygga en Model 3 hamnar i paritet med en bil med förbränningsmotor.

Reuters källor säger att genombrottet till stor del är en följd av ny batterikemi med en mycket liten andel kobolt – eventuellt helt utan den dyra bmetallen.

Tillverkningskostnaden väntas även minska ytterligare när uttjänta elbilsbatterier börjar återvinnas i stor skala.

Produktionsanläggningarna ska också skalas upp, enligt Musk som förra året avslöjade planer på så kallade terafactories, anläggningar med 30 gånger så hög kapacitet som företagets gigafactory i Nevada och med betydligt högre grad av automatisering. Även detta kommer att bidra till att tillverkningskostnaden minskar.

Tesla har avböjt att kommentera uppgifterna i Reuters artikel, men vi lär kanske få ytterligare information i samband med den så kallade battery day som Tesla har utlovat till senare i månaden.

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

PUBLICERAD: 2020-10-05