Tidigare Opel-chef tar över hos Nikola – tillverkningen av Tre igång

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 aug 2022

Elektrifieringen av transporter bjuder på möjligheter för nya aktörer. Det har inte minst Teslas framgångar visat på och bara i år lanseras en handfull nya kinesiska märken elbilar i Sverige.

Även på lastbilssidan utmanas de klassiska tillverkarna av nya uppstickare. Teslas lastbil Semi har försenats, men svensk-brittiska Volta Trucks ska börja tillverka lastbilen Volta Zero i år. Och nu meddelar amerikanska Nikola att de har levererat de första exemplaren av lastbilen Tre till kund.

Tillverkningen drog igång i tyska Ulm i mars, alltså sista månaden av det första kvartalet. Under årets andra kvartal tillverkades 50 exemplar av Tre varav 48 stycken har levererats till kund.

Trots att de byggs i Europa är de anpassade för den amerikanska marknaden dit de också har levererats.

Till årsskiftet väntas Nikola ha tillverkat mellan 300 och 500 exemplar av den batteridrivna Tre. Innan dess ska även prototyptillverkning av Tre med bränsleceller samt en europeisk version vara igång.  

Räckvidden för batteridriva Tre anges till 56 mil på en laddning. Med bränsleceller ska Tre kunna ta sig 80 mil innan det är dags att tanka mer vätgas.

Samtidigt meddelas att den tidigare Opel-chefen Michael Lohscheller tar över jobbet som vd för Nikola från Mark Russel från och med nästa år.

Efter att Michael Lohscheller lämnade Opel förra året var han under en kort tid chef för den vietnamesiska biltillverkaren VinFast.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: