Tillfällig laddstation med batterier från e-tron i Sveg

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 jan 2023

Sportlovet börjar närma sig, vilket för många betyder att packa bilen full med skidutrustning för att njuta av förhoppningsvis solsken och nyfallen snö i backarna.

Och de om åker med elbil till fjällen blir allt fler. De senaste åren har flera biltillverkare därför satt upp tillfälliga laddstationer i fjällen för att minska risken för laddköer.

Bland annat Audi, som precis som förra året sätter upp en mobil laddstation för fjällresenärer i samarbete med SkiStar, Jämtkraft och Mer mellan vecka 7 och 10.

Den här gången hamnar stationen vid Medorgarhuset i Sveg utmed E45 och använder sig av samma princip som Audis större laddstationer Audi Charging Hub.

Det innebär att uttjänta batterier från Audis elbilar används som batterilager som laddas upp över natten.

Stationens Power Cube rymmer batterier från 5,5 Audi e-tron som använts som testbilar. Audi nämner inte vilken total kapacitet batterilagret har. Men där samma princip har använts tidigare angavs en kapacitet på 525 kWh, vilket stämmer överens med batteriet hos tidigare e-tron som är på 95 kWh.

Tack vare det räcker det med vanlig elanslutning för att kunna erbjuda åtta snabbladdare med en effekt på upp till 150 kW.

Det gäller däremot endast så länge max två bilar laddar samtidigt. Med fler än så inkopplade sjunker effekten till 75 kW – förutsatt att batterilagret är uppladdat.

En viktig skillnad mot förra året då Audi satte upp en mobil laddstation i Ljusdal är att det den här gången inte är gratis att ladda.

Exakt vad priset för att ladda är beror på vilket abonnemang du har. Förutom Audis egen laddtjänst Audi Charging går det även att använda laddkort från Mer eller deras app för de som inte har abonnemang.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: