Toshiba utlovar revolutionerande batteri inom ett par år

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

4 okt 2017

Hälften så stort och möjlighet till ultrasnabb laddning – vi talar om sex minuter för 300 kilometers räckvidd i en liten bil – det är egenskaperna hos ett batteri som Toshiba har utvecklat. Det mest spännande är att det kommer ut på marknaden redan 2019.

Genom att blanda in titan och nioboxid i anoden kan dubbelt så mycket energi lagras i batteriet, skriver det japanska företaget i ett pressmeddelande. Tester med en prototyp på 50 amperetimmar visar också att det nya batteriet både är hållbart och att det fungerar i låga temperaturer.

Batteriet har visat sig behålla över 90 procent av sin kapacitet efter 5 000 laddcykler och kan laddas på tio minuter vid tio minusgrader.

– Det handlar inte om någon gradvis förbättring, utan om ett omvälvande framsteg som kommer att betyda mycket för elbilars räckvidd och prestanda, säger Osamu Hori, Toshibas chef för forskning och utveckling.

– Vi fortsätter arbetet med att förbättra batteriets prestanda och siktar på att ta nästa generation av våra SCiB-batterier under 2019.

toshibachart

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: