Toyota förbereder sig för elbilar med ny batterifabrik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 jul 2024

Totota har som bekant inte satsat helhjärtat på ren eldrift utan jobbar enligt en strategi baserad på olika tekniker som även innefattar vätgas och framförallt ett fokus på märkets hybrider. Målet är ändå att från 2030 sälja 3,5 miljoner elbilar om året. För att lyckas med det ska Toyota 2026 lansera en ny generation elbilar som även kommer tillverkas med mer effektiva metoder.

Nu meddelar den japanska affärstidningen Nikkei Asia att Toyota ska bygga en ny batterifabrik på ön Kyushu i södra Japan. Det blir tillverkaren fjärde batterifabrik i landet, men någon information om ¨rolig produktionskapacitet eller när fabriken väntas vara igång ges inte.

Beslutet är ändå ett tecken på att Toyota driver på i sin omställning till att bygga elbilar. Orsaken är placeringen av fabriken, som förmodligen inte är någon slump. Förutom att det enligt japanska medier redan finns en mängd högteknologisk industri på landets sydliga ö, som kallas “Silicon Island”, är det också i närheten av fabriken där Toyota tillverkar bilar från märket Lexus. Och när det kommer till elbilar har Toyota varit tydliga med att det är just Lexus som i alla fall till en början ska vara drivande i omställningen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: