Toyota öppnar för eldriven Land Cruiser

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 sep 2023

Toyota presenterade nyligen en ny version av sin terrängbil Land Cruiser. Till en början endast med dieselmotor, men

En eldriven Land Cruiser skulle då bli en konkurrent till Mercedes eldrivna version av G-klass. Att den kommer 2025 har bekräftats från högsta ort, alltså den svenske chefen Ola Källenius.

Men hur Land Cruiser ska elektrifieras är ännu inte bestämt. Keita Moritsu, chefsingenjör för Land Cruiser-serien, säger till branchtidningen Automotive News att de även överväger en vätgasdriven version. Som den terrängbil Land Cruiser är ser han fördelar med bränsleceller vad gäller räckvidd. En eller flera tankar för vätgas skulle däremot minska utrymmet på insidan.

Mercedes har bekräftat en eldriven G-klass till 2025 som kan få namnet EQG.

En batterielektrisk Land Cruiser är enligt Keita Moritsu inte heller optimalt. Orsaken är att grundtanken med modellen är att använda den över långa sträckor i extrem kyla eller värme.

Ett viktigt steg för att sätta elmotor i en Land Cruiser vore därför ett genombrott med batterier med fast i stället för flytande elektrolyt, så kallade solid state-batterier.

Toyota ses som ett av de företaget som kommit längst med utvecklingen av solid state. 2025 ska Toyota lansera en bil med batteritekniken, men då i en hybrid. Men redan två år senare kan det vara på gång med solid state-batteri i en helt eldriven modell.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!