Toyota visar elbilskonceptet bZ4X

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 apr 2021

Trots att Toyota lanserade hybridmodellen Prius redan i slutet på 1990-talet har den japanske tillverkaren varit avvaktande mot helt batteridrivna modeller. Istället har de satsat på hybriddrift och vätgas.

Men nu visas den första modellen på den nya elbilsplattformen e-TNGA som har utvecklats tillsammans med Subaru. Den får det lite kryptiska namnet bZ4X, där de första två bokstäverna står för Toyotas satsning ”Beyond Zero” som innebär utsläppsfria transporter.

Toyota bZ4X är en mellanklass-SUV inte helt olik Toyota RAV4, men bjuder genom plattformen e-TNGA på bättre innerytrymmen. Enligt Toyota själva ska de vara jämförbara med de hos en sedan i storbilsklassen, framförallt tack vare en lång hjulbas.  

Designmässigt ska bZ4X skilja sig från Toyotas bilar med förbränningsmotorer genom en ”markant form” i fronten som istället för grill utgörs av sensorer, belysning och aerodynamiska element.

Modellen ska få fyrhjulsdrift, men mycket mer än så avslöjades inte kring drivlina, batteristorlek eller räckvidd. Istället beskrev Toyotas chefsingenjör Koji Toyoshima bZ4X markerar Toyotas förändringen från att vara en ren biltillverkare till att ”erbjuda mobilitetslösningar”.

– Våra kunder lägger vikt vid gemensam tid med familj och vänner. Om de vill njuta av sådana stunder kan konceptet Toyota bZ4X vara en central punkt för det, sa han i ett pressmeddelande.

Vissa tekniska finesser som konceptet är tänkt att bjuda på får vi i alla fall veta. Bland finns det solceller på taket som ska kunna förlänga räckvidden. Toyota säger sig också dragit nytta av erfarenheterna från sina hybridmodeller och utvecklat batterier som presterar bra även i kyla.

Styrningen är elektronisk, ”steer by wire”, som enligt Toyota ska ge bättre kontroll vid framförallt dåliga vägar. Styr gör man också med en så kallad ”yoke”, alltså samma typ av avkapade ratt som fick stor uppmärksamhet i den uppdaterade versionen av Tesla Model S.

Konceptet bZ4X ska vara en försmak av en helt ny familj med 15 elbilar från Toyota som ska lanseras till år 2025. Toyota verkar däremot inte ha bråttom att ge sin in elbilsracet. Än så länge handlar det om ett koncept och studie, serieproduktion är planerad först till 2022.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: