Toyotas nästa elbil utmanar Volvo EX90

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 jun 2023

Toyota har skruvat upp takten något i sin satsning på elbilar. En ny elbilsplattform är på gång och fram till 2026 tillverkaren ha lanserat tio eldrivna modeller. Nu får vi veta att en av dem blir en sjusitsig elsuv med fokus på den amerikanska marknaden.

Det är också där bilen kommer byggas med planerad lansering 2025. Som en sjusitsig elsuv kommer den då konkurrerar med Volvo EX90, som också den ska tillverkas i USA. Några tekniska detaljer kring modellen bjuder Toyota inte på ännu. Förmodligen kommer den baseras på konceptet ”Large SUV”, som var en av en rad koncept som visades när Toyota presenterade sin satsning på 30 elbilar till 2030.

Batterierna ska komma från den nya batterifabrik som Toyota håller på att uppföra i North Carolina. Tack vare det och att den nya elsuven blir Toyotas första elbil som byggs i USA kommer den kunna ta del av amerikanska subventioner och klimatbonus. Enligt de nya reglerna som infördes förra sommaren måste en del av bilens komponenter komma från Nordamerikansk produktion.

Om modellen endast är tänkt för den amerikanska marknaden eller även kommer hit är oklart. Från och med 2026 planerar Toyota att sälja 1,5 miljon elbilar om året.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!