Tre nya elbilar från Volvo fram till 2025

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 nov 2021

Senaste elbilen C40 Recharge (läs vår testkörning här) ska vara startskottet på Volvos väg mot att bli en elbilstillverkare år 2030. Men då krävs det fler eldrivna modeller och i en intervju med Dagens Industri berättar Volvos finanschef Björn Annwall om vad vi kan se de kommande åren.

Redan 2025 vill tillverkaren sälja 600 000 elbilar om året – ett ordentligt kliv upp från dagens knappt 20 000 sålda exemplar av de båda elbilarna XC40 Recharge och C40 Recharge.

För att lyckas ska Volvo lansera modeller i storsäljande segment i olika storleksklasser de kommande åren.

Först kommer den eldrivna ersättaren till XC90, en modell som försenats till nästa år efter att ambitionen skruvats upp vad gäller självkörning.

Men ännu viktigare för försäljningssiffrorna är uppgifterna att Volvos storsäljare XC60 ska ersättas av en eldriven version i samma storleksklass. Precis som den eldrivna XC90 kommer även den få ett annat namn som ännu inte avslöjats.

Innan 2025 ska även en tredje elsuv lanseras som uppges vara mindre än dagens XC40 Recharge. Den borde då hamna i ungefär samma storleksklass som dagens Hyundai Kona. Enligt tidigare rykten har den kallats för XC20, men då Volvo säger att de kommande elbilarna alla ska få personnamn kan vi alltså räkna med något annat.

Lanseringen av de eldrivna versionerna av XC90 och XC60 med andra namn till 2025 innebär däremot inte att förbränningsmotorn spelat ut sin roll hos dem redan innan 2030. Enligt Björn Anwall kan de finnas kvar som laddhybrider även efter det.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: