Elbilen logo Meny

Trendbrott: elbilar gick om diesel i december

När bilanalytikern Matthias Schmidt räknade samman bilförsäljningen i Europa under tolvmånadersperioden oktober 2020 till november 2021 utgjorde rena elbilar för första gången tio procent.

Det beskrevs då som en milstolpe – och nu är det dags för nästa.

I december förra året stod rena elbilar för över 20 procent av nybilsförsäljningen i Europa. Därmed gick elbilar om dieselbilarna, som stod för 19 procent inklusive elektrifierade dieselmodeller med eldrift.

Det rapporterar Financial Times och hänvisar till den ännu inte presenterade slutrapporten för 2021 från Matthias Schmidt. Ökningen förklaras med de miljöpremier för elbilar som erbjuds i olika länder, men också det faktum att Tesla lyckades leverera över förväntan trots den rådande bristen på halvledare.

Bara i december såldes 176 000 elbilar på de 19 europeiska marknader som ingår i rapporten. Det är en ny toppnotering för en enskild månad och en ökning på sex procent jämfört med året innan. Omkring 10 000 av dem registrerades i Sverige, enligt statistik från Bil Sweden.

Försäljningen av dieselbilar kom i december upp i knappt 160 000 exemplar totalt i Europa.

I en kommentar till Financial Times beskriver Matthias Schmidt siffrorna som bevis för en fortsättning på ”dödsmarschen för dieseln” som började 2015 med avslöjandet att Volkswagen fuskat med utsläpp vid mätningar.

Han säger också att det ” fick VW att utarbeta de första planerna för ID.3 inom 30 dagar efter att skandalen uppdagades”, utan att närmare gå in på detalj.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2022-01-17