Tuff version av Audi Q8 e-tron tar inspiration av Dakarrallyt

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 jan 2024

Audi ska snart köra klassiska Dakarrallyt och även i år görs det med den eldrivna tävlingsbilen Audi RS Q e-tron. Med elmotorer vill Audi dra nytta av fördelar som det direkta drivmomentet. Bristen på laddstationer utmed sträckan gör att RS Q e-tron har en turbomatad tvålitersmotor som laddar batteriet under färd.

Den som behöver en mer praktisk bil men ändå vill ha lite Dakarkänsla på garageuppfarten kan nu beställa en Audi Q8 e-tron edition Dakar. Bilen baseras på Q8 55 e-tron quattro och kommer med dubbla elmotorer som tillsammans ger upp till 408 hästkrafter i boostläge och en toppfart på 200 km/h. Batteriet är på 106 kWh som ger bilen en räckvidd på 45 mil.

Audi Q8 e-tron edition Dakar har fått breddade hjulhus och lackfärgerna ”Siambeige metallic”, ”Mytsvart metallic” och ”Magnetgrå”. För att ingen ska missa att de kliver in i en specialversion av Audi Q8 e-tron lyser LED-lampor i förardörren upp texten ”edition Dakar” på marken när den öppnas. Skulle inte det räcka finns det också 99 exemplar av en special-specialversion med exteriör som påminner om tävlingsbilen Audi RS Q e-tron.

Specialmodellen edition Dakar ska inte bara se tuffare ut än originalet utan också klara sig ute i terrängen med underlag som grus eller snö. Bland annat har den ett vadningsdjup på 30 centimeter. Jämfört med vanliga Q8 e-tron kommer Edition Dakar med 65 millimeter högre markfrigång, som dessutom är ställbar genom den adaptiv luftfjädringen. Normalläget på 220 millimeter markfrigång minskas i takt med att hastigheten med både bättre körstabilitet och räckvidd som resultat.

På insidan hittas utrustningsnivån från S-Line, vilket betyder bland annat sportstolar och head up-dipslay. Dakar-versionen har även utrustats med speciella funktioner, som möjligheten att se bilens lutningsgrad på infotainmentskärmen. Naturligtvis ingår även taklasthållare där det går att lägga prylar på upp till 40 kilo.

Audi Q8 e-tron edition Dakar står på General Grabber AT3 terrängdäck som är helårsdäck och ska enligt Audi ha både goda terrängegenskaper och vara tysta på asfalt. Som tillval finns även sommardäck på 20-tumsfälgar.

Audi kommer börja ta emot beställningar av Q8 e-tron edition Dakar under första kvartalet i år och priset börjar på 1.440.000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!