Turkiska Togg redo lansera sin första elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 okt 2022

Bara i år har vi fått lära oss namnen på flera nya kinesiska biltillverkare som kommit till Sverige. Och snart kanske vi även kan köpa en turkisk elsuv här.

Med märket Togg har Turkiet i flera år lovat lansera inhemskt producerade elbilar. Vid fabriken söder om Istanbul var det nu också officiell premiär för märkets första elsuv.

Modellen benämns ännu endast som Togg och kommer med antingen bakhjulsdrift och 200 hästkrafter eller fyrhjuldrift från två elmotorer med en dubblad effekt på 400 hästkrafter.

Batteristorleken nämndes inte, men även där ska det erbjudas två alternativ för antingen 30 eller 50 mils räckvidd. Vilken effekt det går att ladda med är ännu oklart. Men förutom biltillverkning ska Togg genom dotterbolaget Trugo även sätta upp 1 000 snabbladdare vid 600 platser runt om i Turkiet.

I Turkiet börjar priset på omräknat 530 000 kronor och kunder där kommer kunna börja reservera ett exemplar i februari. Men målet är att lansera märket på andra marknader i Europa, eventuellt även Sverige, längre fram. Fler modeller är planerad och då bland annat i form av två sedaner.

Enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ska fabriken tillverka en miljon elbilar fram till 2030.

– När vi började den här resan sa vi att Turkiet skulle bli ett centrum för produktion av elbilar. Togg är motorn på denna resa, sa presidenten som var på plats vid invigningen.

En inhemskt utvecklad och tillverkad elbil ses som ett viktigt prestigeprojekt. I dagsläget kommer majoriteten av bilens komponenter och material från underleverantörer utanför Turkiet. Det vill Togg däremot ändra på under kommande år. Bland annat planeras egen tillverkning av batterier genom ett samarbete den amerikanska batteriutvecklaren Farasis Energy.

Det finns även en svensk koppling. Ursprungligen skulle Turkiets första elbil baseras på sista generationen av Saab 9–3. Redan 2015 skedde förhandlingar med Nevs i Trollhättan, som köpte resterna av Saab efter konkursen.

Men med lanseringen av märket Togg satsades i stället på en egenutvecklad konstruktion.

Togg är heller inte den enda eldrivna modellen som tillverkas i Turkiet. Ford har genom sitt långa samarbete med turkiska Otosan lagt tillverkningen av både E-Transit och och E-Transit Custom till Turkiet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: