Togg visar sedanen T10F – lansering i Sverige bekräftad

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 jan 2024

Vid elektronikmässan CES i Las Vergas har turkiska Togg nu presenterat sin andra modell T10F. Efter elsuven T10X utökar den unga tillverkaren nu sitt utbud med en sedan som ska lanseras i flera europeiska länder. Sverige är ett av länderna som nämns, men exakt när är oklart. 2025 ses som ett möjligt år för lanseringen här efter den planerade starten i Tyskland under slutet av i år.  Några priser har däremot ännu inte meddelats.

Plattformen är samma som hos elsuven T10X. Det betyder att också T10F går att få med ett batteri på 52,4 kWh som här ger 35 mils räckvidd eller ett större på 88,5 kWh för upp till 60 mils räckvidd. Det gäller då för den bakhjulsdrivna versionen med 218 hästkrafter. Förutom det erbjuds T10F även med fyrhjulsdrift från dubbla elmotorer som tillsammans ger 435 hästkrafter. Med det klarar Togg T10F att göra 0-100 km/h på 4,6 sekunder.

Oavsett batteristorlek går det att ladda från 20 till 80 procent på 28 minuter. Med vilken effekt det då handlar om nämns inte, men T10F ska även kunna dela med sig av strömmen i batteriet genom tvåvägsladdning.

Karossen har tagits fram i samarbete med italienska Pininfarina och har ett lågt cw-värde på 0,23. Togg beskriver T10F som en ”smart bil” som kommer med en rad avancerade assistanssystem som automatisk parkering, filhållningsassistent samt ”Rush Hour Pilot” där bilen kan ta över körning i tät rusningstrafik med hastigheter på upp till 15 km/h. Togg säger också att bilen har utvecklats för att klara fem av fem stjärnor i krocktesterna från Euro NCAP.

Fler modeller är att räkna med för Togg har satt upp ett mål om att få ut en miljon bilar på Europas vägar till 2032. Intresset för tillverkaren ser också ut att finnas. När företaget öppnade orderböckerna för första modellen T10X ska det ha kommit in över 177.000 förbokningar på tio dagar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!