Två nya elbilar på gång från Porsche

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 dec 2021

Med Taycan fick Porsche till en lyckad elbil vid första försöket. I alla fall sett till försäljningen som trots högt pris sålde över förväntan och i år gick om klassiska 911 i antalet sålda exemplar.

Just 911 är den enda modell som Porsche sagt att de aldrig kommer ersättas med en eldriven version. För övriga modeller är det däremot tydligt att det står eldrift på programmet för framtiden.

Först blir en eldriven Macan som ska lanseras 2023. Nu får vi indirekt bekräftat att Porsche håller på att ta fram ytterligare två elbilar som ska lanseras 2024 och 2026.

Volkswagenkoncernen, där Porsche ingår, har nyligen avslutat sin så kallade planeringsrunda där det beslutas vilka modeller som ska byggas var. Enligt den ska Porsches fabrik i Leipzig få uppdraget att bygga två modeller på den nya elbilsplattformen PPE, som utvecklats tillsammans med Audi. Med det fortsätter de båda märkena det tekniska samarbetet från Porsche Taycan och Audi e-tron GT som också delar mycket teknik med varandra.

Enligt uppgifter till branschtidningen Automobilwoche kommer den första av de två nya bilarna lanseras 2024 och då vara en helt eldriven Panamera, en modell som idag endast finns som laddhybrid.

I det andra fallet ska det handla om en större elsuv än kommande Macan och projektet går just nu under arbetsnamnet K1. Enligt Automobilwoche släpps den 2026 och kommer vara en crossovermodell som ska dela både plattform och teknik med den eldrivna versionen av Panamera.

Porsche själva kommenterar inte uppgifterna om de kommande två modellerna. Att det arbetas på en Panamera helt utan förbränningsmotor kommer däremot inte direkt som någon överraskning. Då är det lite mer oväntat att projektet K1 inte verkar vara en eldriven Cayenne utan en ny modell.

Både den större suven Cayenne och de båda syskonmodellerna Boxster och Cayman (718) har tidigare ryktats stå på tur att komma med eldrift.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: