Tysklands största solcellskluster visar på möjligheter i Sverige
Carl Undéhn
9 mar 2022
I det platta landskapet nordost om Berlin hittas ett av Europas största kluster av solceller som nu snart är redo att tas i drift. Solcellsparken utgörs egentligen av de två delarna ”Gottesgabe” och ”Alttrebbin” och består av totalt 700 000 solcellsmoduler.
”Gottesgabe” tjuvstartades och redan i februari och började då mata in el i nätet. Förra veckan började även Gottesgabe tas i bruk och i slutet av mars ska hela solcellsklustret på omkring 500 MW vara i full gång.
– Med de två solcellsparkerna ökar vi kapaciteten för alla solcellsprojekt som genomfördes i Tyskland förra året med mer än fem procent, säger Thorsten Jörß som driver arbetet med solceller hos energibolaget EnBW som driver anläggningen.
Enligt bolaget kommer enbart delen Alttrebbin att leda till 99 000 ton minskade utsläpp av koldioxid.
Regionen där panelerna befinner sig är regnfattig och har förhållandevis många soltimmar per år. Men klustret befinner sig långt norrut i Tyskland och endast drygt 30 mil söder om Ystad.
Ändå räknar energibolaget EnBW som driver parken med att den kommer kunna ge ström till 140 000 hushåll. Projektet kan därmed vara både inspiration och visa på vad som är möjligt även i Skåne.
Solcellspanelerna som används är av så kallad bifacial typ. Det gör dem extra effektiva genom att även baksidan kan fånga upp indirekt strålning.
Intressant för länder på nordligare breddgrader är användningen av flera batterilager. De är på 3,9 MWh styck och används både till att lagra energi för solfattigare dagar och för en jämn inmatning av elen i strömnätet.