Tysklands transportminister vill öppna Teslas Superchargers för alla

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 jun 2021

Den som kör på långtur genom Europa med sin Tesla har en fördel tack vare Teslas nätverk av Superchargers. Idag är det endast Teslas egna bilar som kan ladda där, men kanske kan snart även andra märken få tillgång till nätverket – i alla fall i Tyskland.

Landets transportminister Andreas Scheuer säger i en intervju med tidningen Neue Osnabrücker Zeitung att han för samtal med Tesla om att skapa öppen tillgång till Superchargers.

– Det finns ett par tekniska frågor som måste redas ut men jag förväntar mig att vi kommer fram till en lösning, säger han till tidningen.

Förhandlingarna skulle kunna innebära stora förändringar i hela Europa. Inte bara för att Tyskland genom sin placering mitt på kontinenten är ett land som många besöker eller passerar. Lyckas Andreas Scheuer komma överens med Tesla om att låta andra ladda på deras nätverk är det troligt att liknande lösningar kommer sökas även i andra länder, inklusive Sverige.

Tysklands transportminister Andreas Scheuer

I slutet på förra året twittrade Teslas chef Elon Musk att även bilar från andra tillverkare ska kunna ladda på Superchargers. Men någon tidsplan för det har inte angetts och ännu är det heller inte möjligt.

I intervjun lyfter transportminister också fram ett öppnande av Superchargers för andra märken bara är ett steg som behövs för att göra det enklare att äga en elbil.

– Det finns mängder av appar för att jämföra bensinpriser, men det saknas ett transparent betalsystem för laddstationer, säger Andreas Scheuer.

Utöver det vill han också se att tillverkarna integrerar mer tjänster direkt i bilens system som gör det möjligt att automatiskt planera in laddstopp under resan.

– Hela systemet kring elbilar, som utgörs av fordon, laddinfrastruktur, nätet och användaren, måste förbättras, säger han.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: