Undersökning visar: billigast med elbil i nästan hela Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 dec 2022

Priset på begagnade elbilar har sjunkit de senaste månaderna, enligt siffror från annonssajten Blocket. En av huvudanledningarna uppges vara de höga elpriserna. Men elen är inte det enda som blivit dyrare.

Även priset på bensin och diesel har varit uppe på rekordnivåer den senaste tiden. Enligt en undersökning från leasingföretaget Leaseplan gör det att det idag ofta är billigast att äga och köra en elbil – trots högre inköpspris.

“Elbilar i nästan alla segment och europeiska länder har nu samma eller lägre total kostnad av ägande (TCO) än en bensin- eller dieselbil”, slår rapporten fast.

I undersökningen kollade Leaseplan på kostnaden för de totalt 1,9 miljoner bilar de förvaltar i 22 länder.

Som exempel tittar Leaseplan på den totala månadskostnaden för en bil i D-segmentet, där populära modeller för företagsleasing som Volkswagen Passat ingår. I nästan alla länder i Europa är det ett segment där elbil är det billigast valet. Endast de tre länderna Polen, Italien och Tjeckien sticker ut.

Räknas laddning eller tankning, värdeminskning, skatter, försäkring och underhål landar månadskostnaden för en elbil i D-segmentet i Sverige enligt undersökning på 1 036 Euro, omkring 11 300 kronor.

För en bensindriven bil är månadskostnaden 1 114 Euro (12 200 kronor) och för en dieselbil något högre med 1 155 Euro (12 600 kronor).

Kostanden för att ladda varierar mycket, både mellan olika länder och beroende på var kunderna laddar. I undersökningen räknade Lease Plan med att 65 procent av laddningen skedde hemma, 20 procent på jobbet och 15 procent vid offentliga snabbladdare.

Med det stod laddning för 15 procent av den totala månadskostnaden hos en elbil. Att tanka utgör däremot 28 procent av månadskostnaden för en dieselbil.

Rent allmänt skiljer sig priserna för att äga en bil mycket åt mellan olika länder. Billigast är det att äga en bil i Grekland, med en genomsnittlig månadskostnad på 905 Euro, omkring 9 900 kronor. Dyrast är – inte helt oväntat – Schweiz med en genomsnittlig månadskostnad på 1 313 Euro, eller 14 300 kronor.
Sverige ligger enligt undersökningen i det nedre mellanskiktet med en genomsnittlig månadskostnad på 1 062 Euro, 11 500 kronor.

Även en undersökning från branschorganisationen Mobility Sweden visade tidigare i höstas att det är billigast att köra på el jämfört med bensin eller diesel.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: