Uppåt på elbilsmarkanden i augusti – 41 procent elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 sep 2023

Efter ett år som hittills har dominerats av minskat antal nybilsregistreringar vänder det nu. I augusti registrerades 23.871 nya personbilar, en ökning med 16 procent jämfört med samma månad förra året. Helt eldrivna modeller stod för 41 procent och som under tidigare månader i år är det företagskunder som driver på utvecklingen för elbilar.

70 procent av alla elbilar som registrerades skedde av företag. Marknden för privatpersoner är fortsatt svag med volymer som hittills i år ligger på halva nivån jämfört med samma period förra året.

– Nyförsäljningen på privatsidan är fortsatt iskall. Därför är det angeläget att regeringen gör fortsatta satsningar på klimatomställningen där främst privatmarknaden behöver stimulanser, säger Sofia Linder som är chefsekonom på Mobility Sweden.      

Augustis mest registrerade elbil var Tesla Model Y med 1.506 exemplar. Tätt därefter kom Volkswagen ID.4 med 1.454 exemplar. Sett till hela året är det däremot Tesla Model Y som med råge innehar förstaplatsen över Sveriges mest registrerade elbil hittills. Totalt 10.407 Model Y har registrerats in fram till sista augusti. För tvåan Volkswagen ID.4 är siffran 6.526 exemplar.

Tesla Model Y är också fortfarande Sveriges mest registrerade modell oavsett drivlina.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: