Uppgift: Mercedes planerar mindre eldriven G-Klass

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 feb 2023

Mercedes terrängbil G-Klass kommer i en eldriven version 2024. Det har den svenske chefen Ola Källenius bekräftat. Oklart är ännu om den kommer heta EQG, vilket är namnet på det koncept som visas här i artikeln.

Enligt uppgifter till den tyska tidningen Handelsblatt finns det dessutom planer på en andra, mindre version av en eldriven G-Klass. Den uppges lanseras 2026 och det ska inte handla om en variant av kommande EQG utan en egen modell.

Någon liten minijeep är det däremot inte, även om den benämns som ”Mini G-Klass”. Längden uppges vara nästan samma som hos dagens fossildrivna version, som mäter 4,8 meter. De är i stället höjden som ska kapas av. Hur mycket lägre än de två mäter som dagens G-klass är nämns inte.

Konceptet EQG har en elmotor i varje hjul.

Förmodligen handlar det heller inte om en budgetversion av terrängbilen. Mercedeschefen Ola Källenius har lagt fram en ny strategi där Mercedes snabbar på omställningen till eldrift men med det också satsar mer på modeller i lyxsegmentet.

Konkreta tekniska detaljer bjuds vi inte på, men med hänvisning till källor inom Mercedes uppger tidningen att ”Mini G-Klass” kommer byggas på Mercedes kommande elbilsplattform för volymmodeller i mellanklassen, MMA.

Konceptet EQG

Det väntas bland annat innebära snabb laddning med upp till 350 kW tack vare 800-voltsteknik. Utöver det anges en räckvidd för den mindre G-Klass på 50 mil.

Mercedes jätteskärm MBUX Hyperscreen som sträcker sig över nästan hela instrumentpanelen ska också leta sig in i modellen. Den finns redan idag som tillval hos bland annat EQS och EQE. Från någon gång kring 2025 kommer vi på den stora skärmen kunna använda Mercedes nya operativsystem MB.OS. Det håller nu på att tas fram under ledning av svenske Magnus Östberg.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: