Uppgift: Volkswagen kan skrota planer på ny elbilsfabrik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 nov 2022

Förre Volkswagenchefen Herbert Diess hade stora planer för koncernens omställning till eldrift. Efter lanseringen av MEB-plattformen – som är grunden till dagens ID-modeller – kom projektet med att etablera sex gigafabriker för batteritillverkning i Europa.

Nästa steg i omställning ska tas med byggandet av en ny och effektiv elbilsfabrik för 20 miljarder kronor i Volkswagens hemstad Wolfsburg. Det inofficiella namnet är ”Trinityfabriken”, döpt efter Volkswagens nästa generations elbilsprojekt Trinity på den kommande plattformen SSP.

Beslutet kom nästan samtidigt som Tesla slog upp portarna till sin tyska fabrik utanför Berlin. Och Volkswagens nya fabrik sågs i mycket som ett svar på den effektivitet som Tesla visat sig kunna bygga elbilar med vid Giga Berlin. Där kan Tesla bygga en Model Y på tio timmar, jämfört med de 30 timmar som Volkswagen behöver för en bil i ID-familjen.

Glada miner hos Volkswagen vid beslutet om Trinityfabriken.

Trinityfabriken var tänkt att stå klar 2026. Men nu pekar uppgifter från tyska Manager Magazin på att fabriken antingen skjuts upp till 2030 – eller inte blir av alls.

Enligt tidningen vill nuvarande Volkswagenchefen Oliver Blume nämligen skjuta upp hela Trinity-projektet till 2030.

Orsaken är samma som tidigare skapat huvudvärk hos Volkswagen. Den nya mjukvaruavdelningen Cariad har problem med utvecklingen. Tidigare i år ledde det bland annat till att Porsche (som ingår i Volkswagenkoncernen) fick skjuta upp lanseringen av nästa elbil Macan från 2023 till 2024.

Med Trinity har Volkswagen lovat bilar med självkörning i nivå 4. För det och andra funktioner krävs avancerad mjukvara som nu väntas vara klar tidigast 2029.

Planen uppges i stället vara att låta nuvarande modeller på MEB-plattformen leva kvar längre, men med uppdaterad mjukvara som ska ge längre räckvidd och snabbare laddning.

Det ska göra det möjligt att bygga både befintliga och nya MEB-modeller i de fabriker Volkswagen redan har.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: