Uppgift: Volvo lanserar MPV med teknik från Zeekr 009

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 jan 2023

Suvarnas växande popularitet ansågs i princip ha tagit död på modeller i MPV-segmentet. Men nu ser de ut att vara på väg tillbaka. Också från de som tidigare inte erbjudit sådana modeller.

Det gäller även Volvo som nu uppges lansera en eldriven MPV – och det redan i år. Det är kinesiska medier som hänvisar till en presskonferens med Qin Peiji, chef för Volvo i Kina.

Under den visades fyra modeller upp som Volvo ska lansera där under i år. En av dem är en MPV och uppges dela teknik med modellen Zeekr 009 som nyligen visats för den kinesiska marknaden.

Zeekr är ett av flera elbilsmärken under Volvos ägare Geely och väntas lanseras i Europa senare i år.

Om uppgifterna stämmer kommer även Volvos MPV använda sig av Geelys elbilsplattform SEA vilket innebär fyrhjulsdrift från dubbla elmotorer, upp till 544 hästkrafter och en räckvidd på över 80 mil. I alla fall enligt den mer förlåtande kinesiska körcykeln.

Det är alltså vad vi kan vänta oss även i Volvos version, som uppges använd samma grundteknik men få annan och mer Volvotypisk design.

Zeekr 009 blir också den första elbilen att få den senaste och tredje generation batterier från tillverkaren CATL. Det använder sig av så kallad ”Cell to Pack”-teknologi där cellerna sitter direkt i batteripaketet vilket tar bort behovet av moduler. Det sparar plats och gör det möjligt att få in fler celler på samma yta.

Zeekr 009

Förutom den redan visade elsuven EX90 och den ännu namnlösa MPV-modellen visades ytterligare två bilar som Volvo planerar att lansera i Kina i år.

Den ena kallas EX90 Excellence är en lyxigare version av modellen med fyra säten i stället för sju för extra gott om plats. Vid sidan om den hittas en ”mindre eldriven suv”. Det handlar då om EX30, en instegsmodell som har bekräftats av Volvo. Med ett väntat pris betydligt lägre än de 1 085 000 kronor som EX90 börjar på ska EX30 spela en viktig roll för att få upp försäljningsvolymerna.

Om alla modeller även lanseras här i Sverige och vad priserna blir har inte meddelats.

Renault Espace 1984 (till vänster) – modellen som anses startat MPV-trenden

MPV, eller Multi Purpose Veheicles, fick sitt genomslag för alla med behov av plats för mer än fyra personer när Renault lanserade sin rymliga och kantiga minibuss Espace 1984.

Andra tillverkare följde efter, men på senare år har utbudet ersatts av suvar som i vissa fall också är sjusitsiga.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: