Uppgifter: anställningsstopp hos Tesla – kan minska personalen med tio procent

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 jun 2022

Enligt ett mail som nyhetsbyrån Reuters tagit del av ser den annars så optimistiske Tesla-chefen Elon Musk mörkt på framtiden.

I mailet, som ska ha gått ut till personer i ledande ställning hos Tesla igår, skriver Elon Musk att han har en ”super dålig känsla” (super bad feeling) för den ekonomiska utveckling.

Rubriken i mailet var ”pausa alla anställningar över hela världen” där det också ska ha förekommit uppgifter om planer på att minska den globala personalstyrkan med tio procent.

Enligt affärsmagasinet Forbes har Tesla idag 99 290 anställda. Om tio procent av dem sägs upp innebär det närmre 10 000 personer.

Tesla har inte kommenterat uppgifterna. Tidigare i veckan ska Elon Musk ha skickat ett mail som uppmanade alla medarbetare att sluta med hemarbete för att vara minst 40 timmar i veckan på kontoret. Den som inte går med på det ska säga upp sig.

Någon orsak till den dåliga känslan för världens ekonomi nämns inte. Tesla har de senaste kvartalen ständigt slagit nya tillverknings- och leveransrekord. Företagets vinst för 2021 visade också den rekordhög på 5,5 miljarder dollar.

Det spekuleras nu om att Elon Musk ser att tillväxttakten inte kan hålla i sig under kommande kvartal och därför vill minska kostnader genom personaluppsägningar inför eventuellt sämre resultat.

Shanghai, där Tesla har sin viktigaste fabrik för global export av bilar, har sedan april varit helt eller delvis nedstängt för att hindra spridning av corona. Hur det påverkat Teslas produktion under årets andra kvartal återstår att se.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: