Uppsala universitet startar unik batteriutbildning
Carl Undéhn
2 feb 2022
Idag tillverkas majoritetens av världens battericeller i Asien. Men för att minska beroendet av tillverkare från andra sidan jorden vill både företag och politiker etablera tillverkning här.
För det behövs det kompetent personal och därför startas nu en unik masterutbildning i avancerad batteriteknik vid Uppsala universitet. Det blir den första av sitt slag i Sverige när utbildningen med plats för 30 studenter drar igång i höst.
Men Uppsala universitet börjar inte helt från noll. Universitet driver sedan länge framstående forskning kring batterier vid Ångströmslaboratoriet. Arbetet där leds av professor Kristina Edström som forskat på utveckling av batterier för bland annat elbilar under många år.
– Idag finns inte den här typen av utbildning på andra lärosäten i Sverige. Och det är ganska svårt att den på lärosäten i Europa överhuvudtaget, säger Daniel Brandell som är professor vid institutionen för kemi och en av initiativtagarna till utbildningen till SVT Nyheter Uppsala.
Intresset att söka till utbildningen borde därför vara stort även från studenter utanför Sverige. Och möjligheten att hitta ett fast jobb efter avslutad masterutbildning ser minst sagt bra ut.
Förutom ökad efterfrågan av batterier till elbilar utgör de en grundbult för energilagring i omställningen till en grön industri. Omkring 40 Gigafabriker för tillverkning av batterier och celler byggs eller är planerade runt om i Europa.
Här i Sverige är Northvolt nu på väg att få igång tillverkningen efter att den första cellen tillverkades vid fabriken i Skellefteå strax innan nyår. Norska Freyr har planer på att bygga en batterifabrik i Svenljunga och eventuellt hamnar Volvos batterifabrik också den i Sverige.
Behovet av experter inom området kommer öka i framtiden. Uppsala universitet hoppas därför att utbildningen kommer kunna växa och erbjuda upp till 100 platser inom fem år.