Var tredje nyregistrering var en elbil i juni

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 jul 2022

När branschorganisationen Mobility Sweden nu släpper siffror över nybilsregistreringen i juni visar de på fortsatt minskning. Jämfört med samma månad året innan sjönk antalet registreringar med hela 28 procent.

Men andelen elbilarna fortsätter att öka och det är de helt eldrivna modellerna som ökar mest.

– Andelen laddbara bilar, dvs elbilar och laddhybrider, uppgick till 55 procent i juni, med en övervikt för elbilarna som stod för nära 32 procent av månadens nyregistreringar, säger Sofia Linder som är chefsekonom hos Mobility Sweden.

Med 1 876 exemplar var Tesla Model Y den mest registrerade elbilen i Sverige. Det är fler än dubbelt så många som juni månads näst mest registrerade elbil, Volkswagen ID.4, med 759 registreringar.

Med totalt 4 147 registrerade exemplar mellan januari och juni intar Teslas elsuv andraplatsen bakom Kia Niro EV med 4 417 registrerade exemplar under samma tidsperiod.

Men för bilbranschen i övrigt är det alltså fortsatt nedgång. Sett till antal minskade även nyregistreringen av elbilar jämfört med juni 2021 med 5,4 procent.

– Den dämpade utvecklingen fortsätter på personbilsmarknaden och under första halvåret registrerades 144 182 nya personbilar, vilket är en minskning med nära 17 procent jämfört med i fjol, säger Sofia Linder som är chefsekonom hos Mobility Sweden.

Efterfrågan är större än utbudet som lider av störningar av leveranskedjor. Orsakerna är flera, men framför allt kriget i Ukraina och nedstängningar i Kina till följd av landets linje att hindra spridning av corona.

Det ser heller inte ut som att nedgången är på väg vända under kommande månader.

– Vi bedömer att nedgången i huvudsak kan härledas till det begränsade utbudet även om vi ser en viss avmattning av den starka efterfrågan på grund av konjunkturläget, säger Sofia Linder.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!