Bastø Electric arrival to Horten_Foto_Bastø_Fosen

Världens största batteridrivna färja tas i trafik i Norge

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 mar 2021

Med Bastø Electric har världens största färja med batteridrift börjat gå i trafik i Norge. Färjan går en sträcka på omkring tio kilometer mellan städerna Moss och Horten. Det är en av Norges viktigaste färjelinjer som årligen används av 3,8 miljoner passagerare och 1,8 miljoner bilar.

Bastø Electric, som mäter 139 meter på längden och är 21 meter bred, är den första av tre elektriska färjor som ska sättas in på linjer i Oslofjorden. För att kunna driva en så stor färja som tar upp till 600 passagerare och 200 bilar krävs en hel del kraft. Batterierna är därför på hela 4 300 kWh och även snabbladdningen imponerar med 9 000 kW. Tack vare det ska det enligt rederiet Bastø Fosen gå att ladda färjan ”blixtsnabbt” när den lägger till.

Än så länge är det däremot endast möjligt att ladda färjan i Horten. Men till sommaren ska det finnas laddmöjligheter även i Moss

Då ska också ytterligare två färjor som i dag körs med diesel bytas ut mot batteridrivna färjor.

– Under 2022 kommer utsläppen på sträckan minska med 75 procent – vilket motsvarar 10 000 nya bensinbilar, säger rederiet i ett pressmeddelande.

Färjan byggdes under 20 månader vid ett varv i Turkiet, men batteri och infrastruktur för snabbladdning kommer från Siemens Energy som har en fabrik i Trondheim.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!