Elbilen logo Meny

VinFast investerar i batteriutvecklaren StoreDot

Den vietnamesiska biltillverkaren VinFast har tidigare sagt att de är intresserade av de extremt snabbladdande batterier som utvecklas av israeliska StoreDot. Batterierna, med det passande namnet XFC för ”Extreme Fast Charging”, är ännu i utvecklingsstadiet men data som presenterats visar på imponerande resultat. Genom egenutvecklad teknik klarar litiumbatteriet från StoreDot att laddas med högre strömstyrka än dagens och därför kunna laddas till 80 procent på fem minuter.

För att få in pengar till de sista stegen i utvecklingen och bygga upp strukturer för volymtillverkning av XFC-batterier har StoreDot precis dragit i gång en ny investeringsrunda.

Doron Myersdorf, vd hos StoreDot

Målet är att få in 80 miljoner dollar, omkring 720 miljoner kronor, och majoriteten av pengarna har redan säkrats. Inte minst genom VinFast, som blir den största investeraren under rundan. Tidigare har även andra biltillverkare som Daimler samt öljätten BP investerat i det israeliska bolaget.

VinFast har vuxit snabbt med fossilbilar på hemmamarknaden i Vietnam. I framtiden är det däremot elbilar som gäller och uppenbarligen extremt snabbladdande sådana.

Elsuvarna VF 35e och VF 36e

Tillverkaren har precis börjat leverera sin första elbil VF 34e hemma i Vietnam. Den ska följas av de större elsuvarna VF 35e och VF 36e som båda är tänkta att lanseras även i Europa redan i år. Det är ännu oklart om även Sverige finns med i planerna.

StoreDot hoppas kunna börja leverera sina XFC-batterier 2024. Fyra år senare vill de även lansera snabbladdande solid state-batterier med betydligt högre energidensitet än idag.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2022-01-05