Volkswagen arbetar på eldriven Golf – men det dröjer

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 feb 2024

Det har antytts flera gånger tidigare och är ju ganska väntat. Men nu bekräftar Volkswagens teknikchef Kai Grünitz att de arbetar på en eldriven Golf. Till brittiska Top Gear säger han att de även planerar en GTI-version och ett koncept på den första eldrivna GTI-modellen visades under mässan IAA förra hösten.

Det kommer däremot dröja några år innan ID.Golf, om det nu blir namnet, ser dagens ljus. Segmentet som en sådan modell skulle täcka upp fylls redan av ID.3. Och 2025 ska Volkswagen visa serieversionen av sin 25.000 euro-modell ID.2all med säljstart året efter.

– Det finns inte tillräckligt med utrymme för att ha två eller tre olika modeller för samma kund. Vi har börjat arbeta på en helelektrisk Golf. Vi har konkreta idéer om hur den ska se ut, men vi får se hur marknaden utvecklas. Det kommer att finnas en överlappning mellan ID.3 och den eldrivna Golfen, säger Kai Grünitz till Top Gear.

När den väl kommer kan eldrivna Golf alltså ersätta dagens ID.3 och ska då byggas på Volkswagenkoncernens nya elbilsplattform SSP. Ursprungligen var tanken att vi 2026 skulle få se de första modellerna på SSP. Det har nu skjutits upp mot slutet av årtiondet och tidigast 2028 kan vi nog räkna med en ny eldriven Golf. Volkswagen har precis lanserat en uppdaterad version av Golf, som också uppges bli den sista generationen med förbränningsmotor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!