Volkswagen återupptar tillverkning av elbilar nästa vecka

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 mar 2022

Kabelhärvor tillverkade i Ukraina har blivit bilindustrins nya akilleshäl. Sedan Rysslands invasion av grannlandet för en månad sedan har flera biltillverkare fått pausa tillverkningen på grund av brist på just kabelhärvor.

Bland annat Volkswagen som helt stoppat tillverkningen av elbilar vid sin fabrik i Zwickau. Stoppet påverkar även Audi Q4 e-tron och Cupra Born, som också tillverkas där tillsammans med ID.3, ID.4 och ID.5.

Nu meddelas att fabriken ska vara i gång igen nästa vecka, vilket är tidigare än väntat.

– På grund av den kortsiktiga förbättringen av leveranssituationen för komponenter kommer Volkswagen Sachsen att kunna starta produktionen vid fabrikerna i Zwickau och Dresden nästa vecka snabbare än planerat, säger Volkswagen i ett uttalande.

Så sent som tidigare i veckan förlängde Volkswagen stoppet till tidigast början av april. Men trots den svåra situationen i Ukraina har tillverkaren där kunnat leverera kabelhärvor. Volkswagen återupptar därför arbetet med att bygga elbilar nästa måndag.

Redan innan nuvarande leveransproblem orsakade bristen på halvledare långa väntetider för elbilar från flera tillverkare. I januari sa Volkswagen Sverige till Elbilen att en ID.3 som beställdes då skulle tillverkas under årets tredje kvartal.

Om de senaste veckornas stopp i fabriken påverkar de första leveranserna av ID.5 som är planerade till april är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: