Volkswagen bill bygga tre miljoner elbilar i Spanien till 2030

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 mar 2023

Med satsningen ”Future Fast Forward” investerar Volkswagenkoncernen över 100 miljarder kronor i tillverkning av batterier och elbilar i Spanien. Med det ska landet bli ett nav för elbilstillverkning i Europa.

Projektet beskrivs som den största investeringen någonsin i spansk industri och fick klartecken att genomföras efter att Volkswagen fått 4,4 miljarder i stöd från spanska strukturfonder.

Nyligen inleddes också arbetet med att bygga en batterifabrik vid Valencia.

Nu konkretiseras målen och det är tydligt att Spanien kommer att spela en både viktig och avgörande roll i koncernens omställning till att bygga elbilar. Mellan 2025 och 2030 ska SEAT:s båda fabriker vid Martorell utanför Barcelona och i Pamplona bygga tre miljoner elbilar.

Det handlar då om småbilar, bland annat serieversionen av den nyligen visade showbilen ID. 2all som ska få ett pris från 25 000 Euro, omkring 280 000 kronor.

Under en presskonferens från SEAT meddelades att det även kommer en crossoverversion av ID.2 som då får namnet ID.2 X.

ID.2all får även syskonmodeller från Cupra i form av serieversionen av konceptet Cupra Urban Rebel, som då uppges få namnet Cupra Raval. Precis som med Cupra Born döps då även den mindre modellen efter en stadsdel i Barcelona som en del av att stärka märkets koppling till den spanska staden.

Senare ska även mindre elbil från Skoda lanseras och alla tre ska tillverkas i Spanien.

Efter det vill Volkswagen kring 2027 lansera den ännu billigare ID.1 med målet om ett pris från 20 000 Euro, omkring 220 000 kronor. Var den kommer att byggas är ännu oklart. Volkswagenchefen Thomas Schäfer har öppnat för att den både kan bli ett resultat av ett samarbete med en annan tillverkare och tillverkas utanför Europa för att hålla nere tillverkningskostnader.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: