Volkswagen går vidare med nytt bolag för katodmaterial

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 mar 2023

Med dotterbolaget PowerCo satsar Volkswagen allt mer på egen tillverkning av batterier. Häromveckan inleddes arbetet med koncernens andra gigafabrik i spanska Valencia. Sedan tidigare är arbetet med att bygga den första redan i gång i tyska Salzgitter.

Förra hösten meddelades också planerna på att med den belgiska materialkoncernen Umicore bilda ett gemensamt bolag för egen tillverkning av katoder och batterimaterial.

Något namn på det nya bolaget har ännu inte meddelats. Men nu har det fått alla tillstånd som behövs från myndigheter för att gå vidare med projektet.

Planen är nu att snabbt komma i gång med produktionen av de för batteritillverkning nödvändiga katodmaterial, samt så kallade prekursormaterial (PCAM).

Det namnlösa företaget kommer styras från Bryssel, men var tillverkningen kommer ske är ännu oklart. Men det handlar om stora mängder. Enligt Volkswagen ska årsproduktionen till 2030 vara uppe i katodmaterial för batterierna till 2,2 miljoner elbilar.

– Vi bygger upp en hållbar och transparent leverantörskedja med höga miljömässiga och sociala standarder och lokaliserar värdeskapandet här i Europa, sa Volkswagens tekniske chef Thomas Schmall när projektet presenterades förra året.

Produktionen väntas vara i gång senast 2025. Det ska också finnas planer på gemensam återvinning av uttjänta batterier.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: