Volkswagen höjer klimatmålen inom koncernen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 apr 2021

Under gårdagens presentation av ID.4 GTX underströk Volkswagen flera gånger mantrat ”Volkswagen way to Zero” och att de vill kombinera körglädje med hållbarhet.

Nu kommer fler detaljer fram kring satsningen på att minska koldioxidavtrycket och det står klart att märket Volkswagen vill bli en förebild inom hela Volkswagenkoncernen.

Målet för den som helhet är att vara koldioxidneutralt till år 2050, men Volkswagen sätter nu upp egna konkreta delmål. Till år 2030 ska utsläppen från tillverkningen minska med 17 ton koldioxid per bil.

En större andel modeller med eldrift spelar en viktig roll i minskningen, men Volkswagen ser även över produktionen där utsläppen ska minska. Modeller i ID-familjen ska redan i år delvis byggas med aluminium som producerats koldioxidneutralt.

Utöver det ska satsningen på återvinning av batterier växa, bland annat i samarbete med svenska Northvolt.

Det visar på hur biltillverkare allt mer ser minskade utsläpp och återvinning av material som både en viktig del i sin image och möjligheter till nya affärsområden.

Volvo meddelade nyligen att de ska satsa på en cirkulär affärsmodell som kommer leda till både 2,5 ton minskade koldioxidutslätt och spara in en miljard kronor per år i materialkostnader.

Volkswagenchefen Ralf Brandstätter säger att de sätter ”konsekvent sätter miljön i fokus i vårt handlande” och att satsningen på elbilar bara är början.

Enligt Volkswagen är de den första biltillverkaren som aktivt stödjer utbyggnaden av grön energi med vindkraftverk och anläggningar för solel i Europa på upp till 7 terawattimmar. En första anläggning för solel med en kapacitet på 170 miljoner kilowattimmar per år byggs just nu i Tyskland och ska bli klar senare i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!