Elbilen logo Meny

Volkswagen planerar ny elbilsfabrik

Igår meddelade Volkswagen att de är på väg att dra igång tillverkningen av elbilar efter omställningen i fabriken i Emden. Men tillverkaren har tydligen större planer än så när det gäller produktionen av elbilar.

Nu säger Volkswagen att de också planerar en helt ny fabrik enbart för elbilar. Den hamnar i Volkswagens hemstad Wolfsburg och ska ha en kapacitet på 250 000 elbilar per år.  

– Beslutet är ännu inte taget, men mycket pekar på det, sa Ralf Brandstätter som är chef för märket Volkswagen.

Det skulle innebära en investering på tiotals miljarder kronor och ledningen ska ta ställning till frågan i början av december.

Chefen för hela koncernen Volkswagen, Herbert Diess, har de senaste veckorna fört fram krav på mer effektiv tillverkning av elbilar och snabbare omställning. Som jämförelse pekar han mot Teslas i princip färdiga fabrik utanför Berlin. Herbert Diess har fått mycket intern kritik för sina uttalanden om att upp till 30 000 jobb annars kan vara i fara.

Den nya fabriken i Wolfsburg ses som ett direkt svar på Teslas fabrik i Tyskland. Volkswagen är därför tydliga med att målet är att minska tiden det tar för att tillverka varje bil.

– Konkurrenstrycket ökar – inte minst på vår egen hemmaplan. Vi måste göra Wolfsburg redo för framtiden nu, sa Ralf Brandstätter till radiokanalen NDR.

Om fabriken blir av ska den tillverka nästa generations elbilar som sägs lanseras 2026 och inom Volkswagen benämns som Trinity. De ska enligt Volkswagen vara betydligt mer effektiva än dagens modeller på MEB-plattformen, ha snabbare laddning, mer fokus på uppkoppling och självkörning.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-11-10