Volkswagen– världens största elbilsproducent?

Sigvard Dackevall

Sigvard Dackevall

5 okt 2020

Volkswagens fackordförande, Bernd Osterloh (bilden), menar på att Volkswagen kommer överta Teslas roll som världens ledande elbilsproducent redan 2023 om inte tidigare, rapporterar electrek.

Volkswagen som 2015 tog emot stor kritik för deras mörkläggande i Dieselgate skandalen har varit mer riskbenägna än andra biltillverkare att göra en snabba och stora omställningar i produktionen.

Däremot har Tesla, som förra året gick om kinesiska BYD och har två av världens högsta produktionskapacitieter på deras två nuvarande fabriker (Shanghai, Fremont), ett långt försprång. Enligt Electrek så har Tesla för närvarande en produktionskapacitet på omkring 700 000 elbilar per år. Vilket med deras två kommande fabriker i Berlin och Austin kommer dubbleras om inte mer. Dessutom vill Tesla dubblera produktionen i Shanghai fabriken till nästa år. Allt som allt kan det innebära att när Texas, Berlin, Fremont och Shanghai når sina mål kan Tesla ha en produktionskapacitet nära 2 miljoner elbilar per år.

Volkswagen som har varit villiga att göra snabba ändringar har redan gjort om en fabrik i Zwickau och börjat omvandla en fabrik i Emden att börja producera elbilar till 2022. Dessutom planerar Volkswagen att producera elbilar i en fabrik i Kina och en i USA och därtill menar Osterloh att Volkswagen utefter behov kan omvandla sin gigantiska Wolfsburg fabrik som för tillfället har en produktionskapacitet på omkring 700 000 bilar per år. Allt som allt kan det innebära att Volkswagen har en möjlighet att, om inte bli störst, i alla fall komma ikapp Tesla.

Trots Volkswagens potential att ställa om sina fabriker för att möta efterfrågan, är ett återstående frågetecken batteriförsörjning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: