Volkswagens elbilar pressas av konkurrensen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 jul 2023

Tidigare i år meddelade Volkswagen att de minskar tillverkningen av elbilar vid fabriken i Emden. Orsaken ska vara att efterfrågan på elbilar visat sig vara 30 procent lägre än väntat.

Tyska tidningen Handelsblatt kommer nu med fler detaljer kring hur det ser ut på efterfrågan för tillverkarens elbilar. Och de visar att Volkswagen är hårt utsatt för konkurrensen från Tesla och kinesiska tillverkare som MG. Enligt siffror som tidningen tagit fram tillverkade Volkswagen 97 000 bilar i ID-serien i Europa från januari till maj. Av dem ska endast 73 000 ha sålts till kund.

Under samma tid visar siffrorna att Tesla sålde över 100 000 exemplar av Model Y i Europa – alltså endast en modell jämfört med alla Volkswagens ID-modeller totalt.

Orsakerna till den minskade efterfrågan uppges vara minskad klimatbonus på flera håll (eller som i Sverige helt avskaffad), den höga inflationen samt att elbilar fortfarande är dyrare än bilar med förbränningsmotor. Tidningen Handelsblatt citerar handlare som säger att orderingången på vissa eldrivna modeller är ”noll”.

Men även efterfrågan på bilar med förbränningsmotor har minskat. Och Volkswagens problem betyder inte ett generellt minskat intresse för elbilar. Teslas framgångar med Model Y tyder snarare på att priset är avgörande. I början av året genomförde Tesla kraftiga prissänkningarna bland annat Model Y. Med 100 524 sålda exemplar från januari till maj ökade försäljningen av Model Y i Europa med 270 procent jämfört med samma tidsperiod förra året.

För Volkswagen ser framförallt den mindre ID.3 enligt siffrorna ut att gå trögt. Från januari till maj byggde Volkswagen 36 500 exemplar av modellen, men endast 28 000 av dem registrerades in. Konkurrenten MG4 från kinesiska SAIC registrerades 23 100 exemplar under samma tidsperiod.

Det stora hoppet ID.Buzz är mindre konkurrensutsatt, i alla fall för tillfället. Men inte heller den ser ut att sälja i de volymer som Volkswagen hade hoppats på. I år hade tillverkaren räknat med att sälja 44 000 exemplar av ID.Buzz. Från januari till maj ska 5 577 exemplar ha registrerats in i Europa, av 9 000 tillverkade.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: