Volkswagens nya laddstolpe både laddar och installeras snabbt

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 maj 2022

Volkswagenkoncernen har lovat att sätta upp 18 000 snabbladdare i Europa fram till 2025. Biltillverkaren ska inte göra det på egen hand utan i samarbete med flera olika bensin- och energibolag, som brittiska BP.

Tillsammans med Volkswagen presenterar BP nu en del i satsningen som innebär att de båda företagen ska sätta upp 8 000 snabbladdare i Europa till 2024.

Om även svenska elbilsägare får ta del av snabbladdarna är oklart. BP finns inte längre som bensinkedja här och de flesta tidigare BP-mackar hör idag till Statoil.

Men det betyder ändå att det kommer finnas betydligt fler snabbladdare tillgängliga på resor ut i Europa om två år.

Under de närmsta två åren ska 4 000 snabbladdare sättas upp. Del två i satsningen sker under 2024 då antalet ska fördubblas till att innefatta 8 000 snabbladdare.

Expansionen ska bli möjlig genom att använda sig av en ny typ av laddstolpar som utvecklats av Volkswagen och kan installeras snabbt.

Stolpen kallas ”Flexpole” och har två laddpunkter med en effekt på 150 kW var. Tack vare batterilagring kan den installeras direkt i lågspänningsnätet utan att behöva en transformator.

De integrerade batterierna laddas genom det vanliga nätet och balanserar upp effekten.

Enligt Volkswagen ska Flexpole bidra till att snabbare kunna bygga ut infrastrukturen med snabbladdare.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: