Volvo berättar mer om planerna på nya elbilsfabriken

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 jul 2022

Förra veckan meddelade Volvo att det ska öppnas en tredje europeisk fabrik i Slovakien. Fabriken, som endast ska bygga eldrivna modeller, ska tas i bruk 2026 och har en planerad årsproduktion på 250 000 fordon.

Vilka modeller som ska byggas där har ännu inte avslöjats. Volvo talade endast om ”nästa generation” elbilar. I en intervju med branschtidningen Automotive News berättar Volvos globala tillverkningschef Geert Bruyneel nu lite mer om beslutet och planerna. En orsak som angavs till valet av plats var läget mitt i Europa, vilket han understryker igen.

-Till skillnad från fabrikerna i Torslanda och Gent kommer vi drastiskt minska minska avståndet mellan underleverantörer och fabrik, säger han till tidningen.

Det ser också ut som att Volvo där vill använda sig av den senaste tekniken både till bilarna och för att tillverka dem.

-Det kommer förmodligen bli efterföljaren till SPA2, säger han och menar då elbilsplattformen som bland annat kommande eldrivna XC90 och Polestar 3 ska använda sig av.

Han bekräftar att den nya fabriken i slovakiska kommer använda så kallad ”megagjutning” vid tillverkningen. Det gör det möjligt att gjuta stora delar av bilen i ett stycke, något som både ska spara tid och minska materialsvinnet.

-Syftet är att tänka om och bygga en elbilsfabrik från grunden och försöka bygga in så mycket av det i tillverkningen som möjligt, säger Geert Bruyneel.

Om det även innefattar planer på batteritillverkning i anslutning till fabriken i Slovakien är ännu en öppen fråga.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: