Volvo Cars storsatsar på havsbaserad vindkraft

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 okt 2023

Tillsammans med Northvolt har Volvo Cars precis börjat bygga den gemensamma batterifabriken i Göteborg. När planerna på den meddelades hette det också att den skulle drivas med grön el.

Bland annat från en ny vindkraftpark i havet, får vi nu veta. Volvo Cars har undertecknat en avsiktsförklaring med vindkraftbolaget Eolus om att samarbeta kring bygget avVästvind, en enorm vindkraftpark med en installerad effekt på 1 GW i havet utanför Göteborg. Årsproduktionen av förnybar el beräknas bli upp till 4,5 TWh.

-Vi arbetar hårt för att minska koldioxidavtrycket från bilens hela livscykel inklusive den el som används för att tillverka bilarna och deras batterier. Genom att satsa på el från havsbaserad vindkraft utanför Hisingen vill vi säkra våra möjligheter att få närproducerad, förnybar el till en rimlig kostnad, säger Johan Lannering, chef för strategiska samarbeten på Volvo Cars.

Går planerna i lås ska den stå klar 2029 och leverera grön el till både Torslandafabriken och den nya batterifabriken. På vägen dit krävs att alla tillstånd för parken Västvind får godkänt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: