Volvo EX30 ännu inte på vägarna – men redan prisad

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 okt 2023

I våras var det premiär för Volvos senaste elbil EX30. Bilen beskrivs som deras minsta suv någonsin, men också den snabbaste Volvon hittills. Den fyrhjulsdrivna toppversionen kommer med dubbla elmotorer, 428 hästkrafter och klarar 0-100 km/h på 3,6 sekunder.

 Trots att bilen börjar levereras först nästa år meddelar Volvo nu att EX30 redan tilldeats priset ”Car of the Year”. Fast det handlar då inte om utmärkelsen där motorjournalister från hela Europa utser vad vi i Sverige kallar ”Årets bil”.

Priset kommer i stället från den brittiska tidningen The Sun. Utöver det har EX30 också tilldelats priset ”Small SUV/Crossover of the Year” från brittiska News UK Motor Awards.

– EX30 är allt du förväntar dig att en modern Volvo ska vara – säker, skandinaviskt cool och hållbar – till ett pris du aldrig skulle förvänta dig, kommenterar Rob Gill, motorredaktör vid The Sun, utmärkelsen.

Det är oklart om han själv har kört bilen. Tidigare i somras bjöds internationella journalister in för att åka med i Volvo EX30 vid Göteborg.

Utmärkelsen från News UK Motor Awards kommer från motorjournalister vid olika brittiska tidningar, bland annat The Sunday Times. Motoveringen från dem handlar om att Volvo EX30 är vad många kunder länge har efterfrågat: ”En elektrisk SUV som ser smart ut, har fart och fläkt och som inte kostar skjortan”.

Volvo EX30 kan beställas nu och har ett pris som börjar på 429.900 kronor. För det får man en bakhjulsdriven bil med 272 hästkrafter, ett LFP-batteri på 51 kWh och en räckvidd på 34 mil.

För 489.000 kronor får du mer räckvidd genom ett större batteri med NMC-celler på 69 kWh som då ger EX30 med bakhjulsdrift en räckvidd på 48 mil. Toppersionen kostar från 559.000 kronor och är alltså fyrhjulsdriven med 428 hästkrafter. Här hittas samma batteri på 69 kWh som då ger en räckvidd på 46 mil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: