Volvo EX90 och Polestar 3 försenas – sparkurs hos Polestar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 maj 2023

Återigen leder problem med mjukvara till att leveransen av en ny modell skjuts på framtiden. Av den anledningen har Porsches kommande elsuv Macan försenats och nu leder mjukvarustrul till att både Volvo EX90 och Polestar 3 försenas till nästa år.

Ursprungligen var tanken att Volvo EX90 skulle börja tillverkas och levereras i slutet av i år. Nu heter det att tillverkningen startar första kvartalet 2024. Det gäller även Polestar 3.

Att båda modeller försenas beror på att de använder samma plattform och delar teknik.

Polestars vd Thomas Ingenlath försöker vända det till något positivt genom att hänvisa till att de med nyligen visade Polestar 4 då ”adderar två starka erbjudanden på den attraktiva marknaden för elektriska SUV:ar under 2024”.

Polestar 4 ska som tidigare sagts börja byggas och lanseras i Kina i slutet av i år och på övriga marknader under 2024.

Polestar 4

Samtidigt släppte Polestar siffrorna för årets första kvartal som visar att antalet levererade bilar uppgick till 12 076 bilar, en ökning med 26 procent jämfört med första kvartalet förra året. Även intäkterna steg till 546 miljoner dollar, omkring 5,6 miljarder kronor, jämfört med 452 miljoner dollar året innan.

Men Polestar gör också av med en hel del pengar. Under det första kvartalet gjorde företaget en förlust på 199 miljoner dollar, eller drygt två miljarder kronor. Det är visserligen mindre än förlusten för samma period förra året, som då uppgick till 258 miljoner dollar.

Men Polestar måste nu spara vilket innebär anställningsstopp och att personalstyrkan ska minskas med tio procent. Samtidigt skrivs också försäljnigsmålen ned från tidigare 80 000 till mellan 60 000 och 70 000 bilar.

Orsaken uppges vara förseningen av Polestar 3 samt”den makroekonomiska miljö som påverkar fordonsindustrin”, enligt Polestar. Även de nya försäljningsmålen innebär däremot en ökning mot de 51 491 bilar som tillverkaren levererade under 2022.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!