Volvo har byggt sin sista dieselbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 mar 2024

Volvo var tidiga med att ange ett datum för när tillverkaren endast ska sälja elbilar. Från 2030 är det eldrift som gäller och som ett steg på vägen mot det avslutas nu ett kapitel av fossilbilar. För igår byggde Volvo sin sista dieselbil, meddelar tillverkaren, när en XC90 med en turbomatad dieselmotor på 2 liter rullade av bandet i fabriken vid Torslanda vid Göteborg. Särskilt långt ska den heller inte rulla. Målet är Volvo Museum omkring en mil bort från fabriken.

Att Volvo skulle lägga ned tillverkingen av dieselbilar i början av år har kommunicerats tidigare. Att planen för det nu också hålls är ett viktigt symboliskt steg för Volvo på vägen att endast tillverka helt eldrivna bilar. Men också en stor omställning. För tio år sedan stod dieselbilar för hälften av Volvos försäljning globalt.

Volvos första dieselmodell var 244 GL D6 från 1979. Då inte med en egenutvecklad motor, i stället hämtades en dieselmotor från Volkswagen. Senare dieselbilar från Volvo hade egenutvecklade motor från fabriken i Skövde.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: