Volvo lanserar ny plattform för eldrivna bussar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 mar 2024

Volvo Lastvagnar är ledande på eldrivna lastbilar i Europa. När det kommer till eldrivna bussar är det däremot MAN och Solaris som är störst. Något som Volvo kanske lyckas ändra på, för nu har tillverkaren visat en ny plattform för eldrivna bussar.

Plattformen kallas BZR och har utvecklats gemensamt inom AB Volvo. Teknik och komponenter som batterier hämtas därför delvis från Volvos lastbilar. Plattformen ska kunna användas till bussar med både två och tre axlar, samt anpassas till en rad olika versioner som ledbuss och dubbeldäckare.

Foto: X

BZR kan användas för både bussar i både stads- och regional trafik med en längd på mellan 9,5 och 15 meter. Motoreffekten kan vara på upp till 400 kW, eller 540 hästkrafter, och batteripaketen på totalt 540 kWh – samma som hos till exempel lastbilarna FM och FH Electric.

Volvos partner MCV ska leverera karosser till den nya plattformen och de första leveranserna är planerade att dra i gång nästa år. Plattformen premiärvisades under tisdagskvällen i samband med öppnandet av eventlokalen World of Volvo i Göteborg. Fler detaljer kring BZR ska presenteras längre fram.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!